maandag 24 augustus 2020
Isoleren koel zomer warm winter
Isoleren is dé manier om te besparen op je energierekening. Het is een milieuvriendelijke oplossing voor een behaaglijk warm huis in de winter en het zorgt er ook voor dat je woning in de zomer lekker koel blijft.
In dit artikel beschrijven we welke maatregelen er zijn om je woning juist te isoleren. Woon je in Vlaanderen, dan heb je bovendien recht op interessante premies voor bepaalde maatregelen. Extra voordeel is dat je woning interessanter wordt voor potentiële kopers. Buiten de voor de hand liggende isolatiemaatregelen, vind je in dit artikel ook kleine en soms verrassende isolatietips
1. Vloerisolatie
Heel wat warmte gaat verloren via de vloer van je woning. Vaak zitten er ook heel wat (warmwater)leidingen in een vloer waardoor heel wat kostbare energie verloren gaat. Een goed geïsoleerde vloer voorkomt dit probleem. Bovendien voelt de vloer warm aan en heb je dus nooit meer koude voeten.
2. Dakisolatie
Warme lucht stijgt. Het is dus heel logisch dat veel warmte verloren gaat wanneer je dak slecht geïsoleerd is. In de zomer houdt je dak de zonnewarmte tegen. Er zijn heel wat mogelijkheden om je dak te isoleren. Bij een verwarmde zolder kan goede isolatie tot 600 euro per jaar verschil opleveren. Bij een onverwarmde zolder kan het voldoende zijn om de zoldervloer te isoleren. Dit scheelt werk en geld. Of wat dacht je van een natuurlijk alternatief in de vorm van een groendak?
3. Spouwmuurisolatie
Vanaf 1920 maakt men in de huizenbouw gebruik van spouwmuren. Vanaf het tweede deel van de jaren 70 is men de ruimte tussen de muren beginnen te isoleren. Spouwmuurisolatie heeft heel wat voordelen:
- Je verbruikt minder energie
- Je woning heeft een aangenaam klimaat in winter en zomer
- Geluiden van buitenaf worden gedempt; vraag zeker naar de geluidswerende kenmerken aan je leverancier
4. Degelijk buitenschrijnwerk
Zowel het kader als de glaspartij van ramen en deuren hebben invloed op warmtehuishouding van je woning. Driedubbel glas heeft een erg hoge isolatiewaarde, maar is vandaag de dag nog redelijk duur. Berekeningen tonen aan dat overstappen van enkel naar dubbel glas 240 euro per jaar kostenbesparing met zich meebrengt. Ook de kwaliteit van de profielen en de afwerking (bij plaatsing) heeft invloed. Hout heeft de beste isolatiewaarden, maar door de complexe technieken is het verschil ten opzichte van aluminium ramen en deuren verwaarloosbaar.
5. Ventilatie
Het lijkt tegenstrijdig, maar je woning af en toe goed ventileren helpt je om energie te besparen. Vochtige lucht warmt moeilijker op dan droge lucht. Met ander woorden: het kost meer energie. Door af en toe eens goed te verluchten laat je drogere buitenlucht binnen en warmt je huis sneller op. Om dezelfde reden douche je best met je raam open. Een extra voordeel is dat schimmels door geen kans krijgen.
Ramen met ventilatieroosters zijn een onmisbaar hulpmiddel voor een goed geïsoleerde woning. Een goede ventilatie bespaart je elk jaar enkele tientallen euro’s.
Kleine isolatietips :
- Buisisolatie: Warm water legt heel wat afstand af door je woning alvorens op de juiste plek aan te komen. Vooral in niet verwarmde ruimtes verlies je zo heel wat energie. De kostprijs van buisisolatie is verwaarloosbaar in vergelijking met wat je erdoor bespaart. Het aanbrengen van isolatie op warmwaterleidingen kan je in heel wat situaties zelf doen.
- Brievenbusborstel: Het lijkt een waardeloze en ouderwetse maatregel, maar een brievenbusborstel heeft wel degelijk nut. Je energierekening is hierdoor jaarlijks enkele euro’s lager.
- Tochtstrips: Om te voorkomen dat koude of warme lucht via kieren en spleten de woning binnenkomt, zijn er heel wat doe-het-zelf alternatieven. Bekende voorbeelden hiervan zijn tochtstrips en borstelstrips. Een raam dat je zelden tot nooit gebruikt kan je permanent sluiten en afkitten. Let er wel op dat de woning goed geventileerd wordt. Een slecht geventileerde woning heeft heel wat nadelen.
- Isoleer je radiator: Breng aan de muur aan de achterzijde van je radiator warmtereflecterend isolatiemateriaal aan. Hierdoor gaat er minder energie verloren in je muren.
- Houd warmte buiten: Om je woning koel te houden tijdens zwoele dagen, houd je best overdag je ramen en deuren goed gesloten. Zorg ervoor dat er ’s nachts voldoende frisse lucht kan binnenstromen.
- Gebruik een ventilator: Richt de ventilator naar een raam zodat je ’s avond de warme lucht uit het huis kunt blazen. Je kunt ook enkele bevroren flessen water voor de ventilator plaatsen voor je eigen, selfmade airconditioning.