Inbraakbeveiliging beter voorkomen dan genezen

In dit artikel lees je meer over hoe inbrekers te werk gaan en hoe je er zelf iets aan kan doen. Om de beveiliging van je woning op punt te stellen zijn er enkele essentiële zaken waarmee je rekening moet houden. Ben je benieuwd? Lees dan zeker verder.

Hoe gaat een inbreker te werk?

Inbrekers bestaan er in verschillende categorieën. Een professionele kraak van een bankkluis is niet hetzelfde als een woninginbraak. Het eerste vergt veel voorbereiding, gespecialiseerde apparatuur en kennis betreffende de buit. Bij een ‘normale’ woninginbraak geldt de simpele regel: kan de inbreker gemakkelijk binnen (en buiten) geraken zonder gezien te worden?

Het type inbreker dat woninginbraken pleegt voldoet aan volgende kenmerken

  • gebruikt eenvoudige hulpmiddelen (knijptang, schroevendraaier,… )
  • is op zijn hoede voor licht en lawaai
  • heeft geen voorkennis over de buit
  • neemt zelden risico’s

Hoe beveiligen: het OBER-principe

Met welke zaken hou je rekening wanneer je jouw woning wil beveiligen? Wat kan je zelf doen? Kies ik goede sloten of een duur alarmsysteem? Over inbraakbeveiliging bestaan heel wat vooroordelen en onjuistheden. Om dit op de juiste manier aan te pakken, is gezond verstand en degelijk materiaal de perfecte combinatie. Maar we lopen op de feiten vooruit…

Maatregelen tegen inbraak kan men opdelen in vier groepen:

  • Organisatorische maatregelen
  • Bouwkundige maatregelen
  • Elektronische maatregelen
  • Registreren van goederen

Lees verder als je meer wil weten over deze maatregelen. Op het registreren van goederen gaan we verder niet in.

Doe het zelf: organisatorische maatregelen

Organisatorische maatregelen zijn de kern van inbraakbeveiliging: je inbraakveilige sloten zijn slechts veilig als je ze ook daadwerkelijk op slot doet, een raam op kiepstand is kinderspel voor een geoefende inbreker en je alarm is stille getuige van een inbraak als het niet geactiveerd wordt. Organisatorische maatregelen zijn meestal kosteloos, maar vragen een beetje van je tijd en discipline.

De belangrijkste maatregelen op een rijtje:

  • sluit al je deuren en ramen goed af wanneer je de woning verlaat. De gemiddelde inbraak duurt ongeveer zes minuten. Zelf al ben je maar even weg, een correcte afsluitdiscipline zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • vraag een gratis advies aan bij de diefstalpreventieadviseur van je gemeente via de website: besafe.be/diefstalpreventieadviseur. Een expert komt ter plaatse en gaat op zoek naar de zwakke plekken van je woning. Achteraf ontvang je een uitgebreid advies op maat.
  • geef je woning een bewoonde indruk. Dit kan je doen door een timer op je verlichting te plaatsen (zeker in de wintermaanden wanneer het snel donker is), afspraken te maken met kennissen wanneer je langer afwezig bent (post verwijderen, oogje in ’t zeil houden,… ) enz.

Betrouwbaar materiaal: bouwkundige maatregelen

Om je woning te beveiligen moet je er voor zorgen dat alle toegangswegen tot de woning correct beveiligd zijn. Dit wil niet zeggen dat je overal zware of dure sloten en grendels moet voorzien. De achterdeur is voor de inbreker veel aantrekkelijker dan een venster op de eerste verdieping.

Bouwkundige maatregelen omvatten alles wat betreft de gevelopeningen (deuren, ramen, koepels, kelderluik,…) van je woning. Wanneer je nieuw buitenschrijnwerk plaatst is dat hét moment om hiervoor aandacht te hebben. Vraag ons naar aluminium ramen en deuren die voldoen aan de Europese Norm EN 1627-1630 vanaf de weerstandsklasse WK2 of WK3. Zo weet je zeker dat de ramen of deuren die je koopt aan alle voorwaarden voldoen om een inbreker tegen te houden.

Hi-tech: elektronische maatregelen

Uit studies blijkt dat elektronische maatregelen (alarmsystemen, videobewaking,…) een zeer beperkte meerwaarde hebben tegen een hoge kostprijs. Anders gezegd: wanneer je ramen, deuren en sloten van goede kwaliteit zijn, en je gedisciplineerd en bewust omgaat met inbraakpreventie, is een alarm meestal overbodig. Een alarm houdt niemand tegen: hoogstens is een inbreker afgeschrikt, maar dan kan je evengoed een nepalarm plaatsen.

In volgende situaties is een alarm een echte meerwaarde:

  • Voor de beveiliging van voorwerpen van grote waarde of voor grote hoeveelheden.
  • Wanneer de woning heel afgelegen is. Zo voorkom je dat inbrekers heel de woning leegroven aangezien ze onder tijdsdruk staan.

Heb je nog vragen over de veiligheid van aluminium ramen en deuren?

Aarzel niet ons te contacteren