Onderhoud aluminium ramen deuren

Veelgehoorde verkoopargumenten voor aluminium producten zijn: ‘nooit meer poetsen’ en ‘100% onderhoudsvrij’. Maar klopt dit wel? Hoe zorg je ervoor dat je aluminium schrijnwerk in topconditie blijft? Wat kan aluminium aantasten? We zoeken het voor jou uit.

Afwerkingslaag voor betere bescherming

Aluminium ramen en deuren hebben een afwerkingslaag om het materiaal beter te beschermen tegen de elementen. Enerzijds kan je kiezen voor anodiseren, voor wie houdt van de natuurlijke look van aluminium, en anderzijds kan het schrijnwerk gepoederlakt worden. Beide methodes hebben buiten de esthetische ook een beschermende functie. Beide afwerkingslagen beschermen het aluminium tegen uv-licht en andere aantastingen.

Een combinatie van anodiseren en poederlakken geeft de beste bescherming. Dit is zeker aan te raden in kustgebieden of sterk verstedelijkte gebieden waar zout, roet en andere fijne deeltjes in overvloed aanwezig zijn.

De vijanden van aluminium

Ook aluminium dat professioneel is behandeld kan aangetast worden. De symptomen zijn onder andere het verlies van glans, delaminatie van de coatinglaag, kleurdegradatie, strepen, vlekken, corrosie en verkrijting. Ook kunnen er zich andere stoffen hechten aan het materiaal en na een tijdje de beschermingslaag en het aluminium aantasten.

De vijanden van aluminium zijn:

 • stofdeeltjes in de lucht: zout, stof, zand, roet, pollen, chemicaliën
 • verontreiniging door bouwmaterialen: cement, slijpstof, kalk, gips… Deze verontreiniging hecht zich gemakkelijk aan het oppervlak vast. Indien deze stoffen niet verwijderd worden, kunnen ze ‘invreten’ en onherstelbare schade veroorzaken
 • regenwater: zorgt voor de geconcentreerde afvoer van vervuiling (lopers, donkere strepen…).
 • uv-licht: tast de harsen in de afwerkingslaag aan.
 • warmte: bij rechtstreekse bezonning kan de oppervlaktetemperatuur van de profielen sterk oplopen. Hierdoor wordt de vervuiling a.h.w. in de oppervlaktelaag ‘gebakken’

Onderhoudsvriendelijk ≠ onderhoudsvrij

Als je levenslang wil genieten van ramen en deuren in topkwaliteit, is onderhoud noodzakelijk. Zeker wanneer je verbouwingen doet kan een extra poetsbeurt geen kwaad. Maar hoe pak je dit aan? Kort gesteld heeft aluminium dezelfde behandeling nodig als de carrosserie van een auto.

Enkele gouden onderhoudstips voor je aluminium ramen en deuren:

 • aangeraden wordt om de alu profielen twee keer per jaar te poetsen. Op plaatsen met weinig regen of agressieve omgevingen (steden, kust) adviseren we om de profielen zeker vier keer per jaar te poetsen
 • gebruik bij voorkeur koud water en een niet agressief, neutraal poetsmiddel (PH 7)
 • gebruik geen schuurmiddelen, allesreinigers, krachtige ontvetters, schoonmaakmiddelen met vluchtige bestanddelen (alcohol, ether …. )
 • zorg ervoor dat je ook het vuil tussen de randen wegneemt
 • spoel achteraf grondig met zuiver water zodat er geen chemische resten achterblijven
 • poets het aluminium niet wanneer het warm is ( meer dan 25 graden) en zeker nooit in vol zonlicht
 • droog aluminium na het poetsen en het spoelen af met een zachte doek
 • voor nog meer zekerheid zijn er speciale conserveringsmiddelen voor aluminium op de markt

Onderhoud van toebehoren en beweegbare delen

Een jaarlijkse inspectie is aangewezen voor een lange levensduur. Controleer de drainagegaten en maak deze openingen vrij zo zorg je voor een optimale waterafvoer. Smeer scharnier- en sluitpunten van ramen, deuren, borsteldichtingen en rails van schuiframen met Reynaers Lubricant.

Wat je zeker nooit mag doen bij het onderhoud van je alu ramen/deuren

Nooit oplosmiddelen (benzine/aceton), zuren (azijn) of alkalische producten (ammoniak/soda) gebruiken. Deze tasten het aluminium en de bescherming zoals lak aan. Behandel je profielen ook nooit bij extreme hitte of in de volle zon.

Volgende onderhoudsproducten van Reynaers Aluminium kan zijn bij Roelants Ramen te verkrijgen:

REYNAERS CLEAN & CARE WAX

Shampoo voor aluminium ramen, deuren en glas.

REYNAERS CLEAN & CARE WAX

REYNAERS RENEWER

Reinigt en vernieuwt lakwerk

REYNAERS RENEWER - REINIGT EN VERNIEUWT LAKWERK

REYNAERS LUBRICANT

fijne siliconenspray

REYNAERS LUBRICANT - FIJNE SILICONENSPRAY

REYNAERS SPONGE & WIPE

REYNEAERS-SPONGE-WIPE

Contacteer ons voor meer informatie en de aanschaf van je onderhoudsproducten.